රනිල භෝග ප්‍රෝටීන් ප්‍රභවයක් ලෙස......

රනිල භෝග ප්‍රෝටීන් ප්‍රභවයක් ලෙස......

රනිල භෝග ප්‍රෝටීන මෙන්ම තන්තු,විටමින්,සංකීර්ණ කාබෝහයිඩ්‍රේට්,ඛණිජ ලවණ බහුල ආහාරයකි.ඒවායේ අඩංගු මේද ප්‍රමාණය අවම නිසා දියවැඩියා රෝගීන්ටද සුදුසු ආහාරයකි.


ප්‍රෝටීන් :-

    රනිල භෝග (බෝංචි, කව්පි, පරිප්පු) බතට එක්කර ගැනීමෙන් මස් මාළු ආහාරයට නොගන්නා පුද්ගලයෙකුට උවද සිරුරට අත්‍යවශ්‍ය ඇමයිනෝ අම්ල සියල්ලම අඩංගු  ආහාර වේලක් සකසාගත හැකියි.

විටමින් :-
    රනිල භෝග විටමින් B බහුල ආහාරයකි.අර්ධ වශයෙන් පැළවුනු රනිල භෝගවල (උදා:- මුං ඇට) විටමින් B සහ C බහුලව ඇත.

යකඩ :-
    යකඩ රනිල භෝගවල අඩංගු උවද සිරුරට අවශෝෂණය පහසු නොවැ.බීජ පැල කිරීම හා පැසීමට ලක්කිරීමෙන් (උදා :- ‍තෝසේ සෑදීමේදී) යකඩ අ
ශෝෂණය වැඩිකරගත හැක.

සෝයා ප්‍රොටීන් බහුල ආහාරයකි.



  TVP (Textured Vegetable Proteen) සෝයා මගින් නිපදවන වෙළඳපලින් පහසුවෙන් ලබාගත හැකි ප්‍රෝටීන් බහුල ආහාරයකි.මස් මාළු ආහාරයට නොගන්න අයට සෝයා ආහාරයට ගැනීම ඉතා ගුණදායකය.

No comments:

Post a Comment