ප්රෝටීනමය ආහාර
රනිල භෝග , මාළු , කරවල , මස් , බිත්තර ප්රෝටීනමය ආහාර වේ. දෛනික ශක්ති අවශ්යතාවයෙන් 10 - 15 % ක් පමණ ප්රෝටීන මඟින් සැපයිය යුතුය. ප්රෝටීන සෛල වල ප්රධාන සංඝටකයක් වන අතර , සිරුරේ එන්සයිම , හෝමෝන ලෙස ක්රියා කරයි. ප්රෝටීන සිරුරේ ප්රතිශක්තියට වැදගත් වේ. සිරුරේ වර්ධනය සඳහා ප්රෝටීන් අත්යවශ්යය.
රනිල භෝග , මාළු , කරවල , මස් , බිත්තර ප්රෝටීනමය ආහාර වේ. දෛනික ශක්ති අවශ්යතාවයෙන් 10 - 15 % ක් පමණ ප්රෝටීන මඟින් සැපයිය යුතුය. ප්රෝටීන සෛල වල ප්රධාන සංඝටකයක් වන අතර , සිරුරේ එන්සයිම , හෝමෝන ලෙස ක්රියා කරයි. ප්රෝටීන සිරුරේ ප්රතිශක්තියට වැදගත් වේ. සිරුරේ වර්ධනය සඳහා ප්රෝටීන් අත්යවශ්යය.
සාමාන්යයෙන් සත්ව ආහාර ඉතා හොඳ ප්රෝටීන ප්රභවයන් වේ. ( අත්යවශ්ය ඇමයිනෝ අම්ල සියල්ලම අඩංගු වන නිසා)
මාළු :
මාළු ප්රෝටීන බහුල ආහාරයකි. එමෙන්ම පහසුවෙන් දිරවන , තෙල් අඩු, විවිධ පෝෂක අඩංගු ආහාරයකි. විවිධ මාළු (උදා: මුහුදු මාළු , වෙල් මාළු , දැල්ලන් , බෙල්ලන් ) විවිධ පෝෂක ගුණ වලින් අනූනය. මාළු පිසීමේදී හිස කොටස ඉවත් නොකර පිසීම මඟින් සිරුරට අත්යවශ්ය මේද කොටස් ආහාරයට එක් කරගත හැක.
මාළු ප්රෝටීන බහුල ආහාරයකි. එමෙන්ම පහසුවෙන් දිරවන , තෙල් අඩු, විවිධ පෝෂක අඩංගු ආහාරයකි. විවිධ මාළු (උදා: මුහුදු මාළු , වෙල් මාළු , දැල්ලන් , බෙල්ලන් ) විවිධ පෝෂක ගුණ වලින් අනූනය. මාළු පිසීමේදී හිස කොටස ඉවත් නොකර පිසීම මඟින් සිරුරට අත්යවශ්ය මේද කොටස් ආහාරයට එක් කරගත හැක.
ප්රෝටීන:
මාළු වල බරින් 18 - 20 % ක් පමණ සිරුරට අත්යවශ්ය ඇමයිනෝ අම්ල සපිරි ප්රෝටීන අඩංගු වේ.
මාළු වල බරින් 18 - 20 % ක් පමණ සිරුරට අත්යවශ්ය ඇමයිනෝ අම්ල සපිරි ප්රෝටීන අඩංගු වේ.
මේදය ( මාළු තෙල් ):
මාළු වල ඔමේගා 3 මේද අම්ල බහුලය. මෙම තෙල් සිරුරේ කොලෙස්ටරෝල් අඩු කිරීම , හෘදයාබාධ , පිළිකා , විශාදිය(Depression) අවධානම අඩු කිරීමට වැදගත් වේ.
තෙල් සහිත මාළු ( උදා: සාලයා , හුරුල්ලා , බෝල්ලා , කුම්බලාවා ) අනෙකුත් මුහුදු ආහාර (උදා: කූනිස්සා , කකුළුවන් , දැල්ලන් , බෙල්ලන්) ඔමෙගා 3 මේද අම්ල බහුල ආහාර ප්රභවයන්ය.ඔමෙගා 3 මේද අම්ල ඇස් පෙනීමට සහ මොළයේ වර්ධනයට උපකාරී වේ.
මාළු වල ඔමේගා 3 මේද අම්ල බහුලය. මෙම තෙල් සිරුරේ කොලෙස්ටරෝල් අඩු කිරීම , හෘදයාබාධ , පිළිකා , විශාදිය(Depression) අවධානම අඩු කිරීමට වැදගත් වේ.
තෙල් සහිත මාළු ( උදා: සාලයා , හුරුල්ලා , බෝල්ලා , කුම්බලාවා ) අනෙකුත් මුහුදු ආහාර (උදා: කූනිස්සා , කකුළුවන් , දැල්ලන් , බෙල්ලන්) ඔමෙගා 3 මේද අම්ල බහුල ආහාර ප්රභවයන්ය.ඔමෙගා 3 මේද අම්ල ඇස් පෙනීමට සහ මොළයේ වර්ධනයට උපකාරී වේ.
කැල්සියම් (Ca):
කටු සමඟ සැපිය හැකි මාළු වර්ග (උදා: හුරුල්ලා , හාල්මැස්සා , සාලයා , කූනිස්සා ) කැල්සියම් අනූන ආහාරයන්ය.
කැල්සියම් අස්ථි සහ දත් වර්ධනයට වැදගත් වේ. කැල්සියම් ඌනතාවය රිකට්සියාව සහ ඔස්ටියෝපොරෝසිස් රෝගයට මඟ පාදයි.
තරුණ වයසේ ළමයින්ට කුඩා මාළු බැද ආහාර වේලට එක් කිරීමෙන් ආහාරයට රසයක් මෙන්ම කැල්සියම් විශාල ප්රමාණයක් එක් කරගත හැක.
කටු සමඟ සැපිය හැකි මාළු වර්ග (උදා: හුරුල්ලා , හාල්මැස්සා , සාලයා , කූනිස්සා ) කැල්සියම් අනූන ආහාරයන්ය.
කැල්සියම් අස්ථි සහ දත් වර්ධනයට වැදගත් වේ. කැල්සියම් ඌනතාවය රිකට්සියාව සහ ඔස්ටියෝපොරෝසිස් රෝගයට මඟ පාදයි.
තරුණ වයසේ ළමයින්ට කුඩා මාළු බැද ආහාර වේලට එක් කිරීමෙන් ආහාරයට රසයක් මෙන්ම කැල්සියම් විශාල ප්රමාණයක් එක් කරගත හැක.
විටමින් A:
කිරි සහ බිත්තර හැරුණු විට මාළු විටමින් A සහ D බහුල ආහාරයකි. තෙල් සහිත මාළුන්ගේ (උදා: සැමන් , බෝල්ලා , හුරුල්ලා ) විටමින් A සහ D ප්රමාණය අධිකය. විටමින් A කැල්සියම් අවශෝෂණයට උදව් කර අස්ථි සහ දත් වර්ධනයට උපකාරී වේ.
කිරි සහ බිත්තර හැරුණු විට මාළු විටමින් A සහ D බහුල ආහාරයකි. තෙල් සහිත මාළුන්ගේ (උදා: සැමන් , බෝල්ලා , හුරුල්ලා ) විටමින් A සහ D ප්රමාණය අධිකය. විටමින් A කැල්සියම් අවශෝෂණයට උදව් කර අස්ථි සහ දත් වර්ධනයට උපකාරී වේ.
යකඩ:
මාළු යකඩ සපිරි ආහාරයකි. ඒවායේ යකඩ Heme Iron ලෙස පවතින නිසා අවශෝෂණය ඉතා පහසුය. රතු මාළු (උදා: හුරුල්ලා) කරවල යකඩ බහුල ආහාර වේ.
මාළු යකඩ සපිරි ආහාරයකි. ඒවායේ යකඩ Heme Iron ලෙස පවතින නිසා අවශෝෂණය ඉතා පහසුය. රතු මාළු (උදා: හුරුල්ලා) කරවල යකඩ බහුල ආහාර වේ.
කූනිස්සන් , ඉස්සන් , දැල්ලන් සින්ක් , සෙලේනියම් සහ අයඩීන් බහුල ආහාරයන්ය.
No comments:
Post a Comment