COVID-19(SARS-CoV-2) පැතිරෙන හැටි....

අපි බොහෝ දෙනෙක් දන්නවා මෙම වෛරසය කෙළ බිඳිති මගින් හා  වෛරසය රැඳී ඇති මතුපිට පෘෂ්ඨයන්ගෙන් පැතිරෙන බව. ඒ නිසාම තමයි හැකිතාක් නිවසේම රැඳී සිටින්න, මීටරයක් ඈතින් ඉන්න, නිතර අත සබන් යොදා සෝදන්න, මුව ආවරණයක් පාවිච්චි කරන්න කියලා උපදෙස් ලැබෙන්නේ.....

මෙම වෛරසයේ ව්‍යාප්තිය පිළිබඳව සිංගප්පුරුවේදී කළ පර්යේෂණයක් එළිදැක්වුණා.... එහිදී රෝග පැතිරීම අවස්ථාවන් තුනක් අධයනය කරලා තිබුණා.(https://www.jwatch.org/na51156/2020/03/23/investigation-three-covid-19-infection-clusters-singapore?query=etoc_jwgenmed&jwd=000013538144&jspc=D)

ඒ අධ්‍යයනය අනුව මෙම වෛරසයේ බීජෞෂණ සමය (Incubation period) දින හතරක් ( දින තුනත් හයත් අතර කාලයක්). ඒ කියන්නේ වෛරසය ඇඟට ඇතුල්වෙලා රෝග ලක්ෂණ පෙන්වන්න ගතවන කාලය දින හතරක් පමණ වෙනවා.

එහිදී එක් රෝගියෙක් ගෙන් එම වෛරසය එකොළොස් දෙනෙකුටම පැතිරිලා තිබුණා. ඒ කියන්නේ වෛරසයේ ආසාදන  හැකියාව ඉහළයි. බොහෝදෙනෙකුට වෛරසය වැළඳී තිබුණේ ස්පර්ශය මගින්... අතට අත දීම, එක කෑම වේල බෙදාගෙන කෑම, සිප වැළඳ ගැනීම වෛරසය පැතිර යාමට හේතුවක් වුණා.
එක් අවස්ථාවකදී රෝගියෙක් වාඩිවී සිටි පුටුවක වෙනත් අයෙකු වාඩි වීම නිසාත් රෝගය පැතිරිලා තිබුණා.


ඒ නිසා වෛරසය පැතිරීම අවම කිරීමට, 

1. නිවසේම රැඳී සිටින්න.
2. නිතර අත සෝදන්න (සබන් යොදා).
3. මීටරයක අවම පරතරය තබා ගන්න.
4. මුව ආවරණයක් නිවැරදිව පළඳින්න...
5. ඔබට කැස්ස, හෙම්බිරිස්සාව, උණ, හුස්ම ගැනීමේ අපහසුතාව වැනි රෝග ලක්ෂණ තිබේ නම්, ප්‍රතිකාර ලබාගන්න වෙන්ව සිටින්න.
එම රෝග ලක්ෂණ පවතී නම් ඔබගේ රෝග ඉතිහාසය නිවැරදිව වෛද්‍යවරයාට හෙළි කරන්න.

No comments:

Post a Comment