ශාකවලින් ලබාගන්නා ආහාර වැඩිපුර භාවිතයට ගැනීමෙන් සිදුවිය හැකි සෞඛ්යමය වාසි පිළිබඳ අපි කලින් වතාවක කතා කළා. අලුත්ම පර්යේෂණ වාර්තා වලට අනුව වැඩි වැඩියෙන් එළවළු සහ පලතුරු එකතු කර ගැනීම අපේ ශරීර සෞඛ්යයට හිතකරයි.
මෙම වාර්තා එළිදැක්වීමත් සමඟ ම බොහෝ දෙනෙක් එළවළු සහ පලතුරු බහුල ආහාර භාවිතයට යොමු වීමක් දක්නට ලැබෙනවා. උදාහරණයක් විදියට ඇමරිකාවේ 2017 අවුරුද්දේදී එළවළු සහ පලතුරු භාවිතය 8.1% කින් වැඩිවෙලා තියෙනවා.
මේනැඹුරුතාවය හොඳ ලක්ෂණයක් වුණත් Emma Dirbishire (PhD) කියන පෝෂණවේදීනිය, බ්රිතාන්ය වෛද්ය සගරාවේ, Nutrition, Prevention & Health සඟරාවට අදහස් පළකරලා තිබුණා මෙහි නරක පැත්තක් ද ඇති බව. ඇය ප්රකාශ කරන්නේ මිනිස් මොළයට අත්යවශ්ය Choline කියන රසායනය ශාකමය ආහාරවල අඩංගු වන්නේ අවම වශයෙන් බවයි.
මෙය අපේ සිරුරට නිපදවා ගත නොහැකි පෝෂකයක්. ඒ නිසා අපි එය අනිවාර්යයෙන්ම ආහාර මඟින් ලබා ගත යුතුයි. Choline ශරීරයේ පරිවෘත්තීය ක්රියා දාමයට ඉතා වැදගත් පෝෂකයක්. Choline ඌණතාවය නිසා අක්මාවේ ආබාධ ඇතිවීමටත් ස්නායු ආබාධවලට ලක්වීමටත් හේතුවිය හැකියි. එමෙන්ම කුසේ වැඩෙන දරුවාගේ බුද්ධි වර්ධනයටත් Choline ඉතාම වැදගත්. Choline බහුල ආහාර වන්නේ හරක් මස්, බිත්තර, කිරි ආහාර, මාළු, කුකුල් මස් වැනි සත්ව ආහාරයි. රනිල බෝග, ඇට වර්ග බ්රොකොලි වැනි එළවළු වල අවම වශයෙන් Choline අඩංගු වෙනවා.
විශේෂයෙන්ම ගර්භණී සහ කිරි දෙන මව්වරුන්ට මෙම පෝෂකය අත්යාවශ්යයි.
එමනිසා අපගේ ආහාර තෝරා ගැනීමේදී එළවළු පලතුරු බහුලවත් මස්, මාළු, කිරි, බිත්තර සිරැරට අවශ්ය ප්රමාණයටත් එකතු කරගැනීම ඉතාම වැදගත්.
thank you Dr. Indralal Nagasinha . අපිව දැනුවත් කරාට!!!!!!...
ReplyDeletesthuthiyi Agaya kireemata.....
Delete